viernes, 4 de diciembre de 2009

Temes tractats a la tertúlia/1

Us presentem a continuació alguns dels temes i algunes de les opinions expressades a les tertúlies de la biblioteca durant les últimes setmanes:

Obama, Nobel de la Pau

Com es veu que es doni el Nobel de la Pau a Obama, que tot just acaba d'arribar a la Casa Blanca? Altres candidats eren Hugo Chávez, Fidel Castro, els dissidents xinesos... Diversos analistes ho consideren una maniobra política. A Europa es tenia por que comencés una segona Guerra Freda, i Obama representa l'esperança. Però aquest premi suposa, també, una gran responsabilitat.

Sí, darrere el Nobel de la Pau el que hi ha són interessos polítics. Com que es confia que amb Obama hi pugui haver canvis importants, s'intenta que aquest Nobel sigui una mena d'incentiu.

El premi Nobel hauria de ser per una trajectòria, per una vida dedicada als altres.

Hi ha persones senzilles, gairebé anònimes, que treballen per als altres. Aquestes persones sí que mereixen el Nobel. Als polítics, no ho veig tan clar, que se'ls premiï.



Es podria premiar aquell governant que, per mitjà de les seves intervencions, fes que al món hi hagués molta més justícia, ja que per haver-hi pau cal justícia. Quatre exemples: que perdonés el deute extern als països pobres, que fes arribar desinteressadament prou recursos econòmics a aquests països, que influís perquè les organitzacions internacionals fossin més justes, que evités conflictes armats.

Obama té bones intencions; per exemple: la reforma sanitària, Guantánamo... Però s'ha de veure quins canvis reals es duran a terme i de quina manera es farà.

Sí, s'ha de veure quins canvis hi haurà en la plítica interior i en la política exterior nord-americana.

Sí que els polítics han de poder rebre el Nobel de la Pau.

El tema "Obama, Nobel de la Pau" va ser tractat a la Tertúlia de la Biblioteca el Drac el dia 13 d'octubre de 2009.

No hay comentarios:

Publicar un comentario